Biografie

Anke Brouwer (Groningen, 1975) begon op 9-jarige leeftijd met blokfluitlessen bij Jankees Braaksma. Oude muziek, improviseren en componeren hadden meteen haar belangstelling. Met Ensemble Middeleeuwen/Renaissance o.l.v Braaksma trad Anke veel op in oude Groninger kerken. Op haar 16de won ze een eerste prijs bij het Prinses Christina Concours met Vivaldi’s sopraninoconcert in C Groot (RV 443).

Vervolgens studeerde ze blokfluit bij Paul Leenhouts aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en elektronische- en computercompositie aan de Hogeschool der Kunsten Utrecht. Anke vervolgde haar studie compositie bij Martijn Padding, Louis Andriessen en Diderik Wagenaar aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar ze zowel een Bachelor als een Masterdiploma behaalde. Naast de studie volgde ze lessen bij componist Chiel Meijering.

Sindsdien is Brouwer werkzaam als componist van hedendaagse muziek. Onder andere in opdracht van Amsterdam Loeki Stardust Quartet, David Kweksilber Bigband, Radio Filharmonisch Orkest, Asko|Schönberg, Insomnio en Radio Kamer Filharmonie. Op het gebied van opera- en muziektheaterproducties waren ZT Hollandia (Sentimenti, 2003), De Veenfabriek, het Concertgebouw (kinderopera Ten Oosten van de Zon, ten Westen van de Maan) en het Holland Festival (elektronische composities voor opera La Commedia van Louis Andriessen) opdrachtgevers.

Gedurende 2010 en 2011 was Brouwer als ‘composer in residence’ verbonden aan muziektheaterensemble de Veenfabriek. Daar werkte ze onder andere mee aan de voorstellingen Candide en Drei Schwester (Schauspielhaus Bochum, Duitsland). In opdracht van Utopisch Nest (samenwerkingsverband tussen De Veenfabriek en museum De Lakenhal) heeft Anke in het voorjaar 2012 de muziekfilm De Toverlantaarn geregisseerd; hiervoor werkte ze samen met filmmaker Michiel Keller, accordeonist Marieke Grotenhuis en neuropsycholoog Wiebo Brouwer (om meer inzicht te krijgen in de emotionele werking van muziek). Ook maakte ze meerdere voorstellingen met regisseur Boukje Schweigman.

Brouwer helpt ook ouderen met een psychiatrische achtergrond of dementie met het maken van een levenslied. Daarvoor ontving zij beurzen van Fonds Sluyterman van Loo/Stichting RCOAK en VSBfonds (2014) en van Fonds NutsOhra (2016).

Anke schrijft graag voor stem. Ze werkte o.a. samen met Capella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss, het Nederlands Kamerkoor en solisten als Keren Motseri, Fanny Alofs, Claron McFadden, Marcel Beekman, Martijn Cornet en Gilad Nezer. In 2017 werkte ze samen met het kinderkoor van Zangschool Utrecht o.l.v. Thea Bakker (Utrecht Requiem).

In opdracht van het Nederlands Studenten Kamerkoor o.l.v. Béni Csillag schreef ze “Lamento”, voor koor en hammondorgel (tournee maart ’23).

Een ander interessegebied is de EWI (electronic wind instrument), een instrument dat ze zelf bespeelt. In de composities “Verdwaald liedje” en “De Liefde” (2022) die Anke schreef voor Kamerkoren Illumina en Con Anima speelt dit instrument een grote rol.
In 2023 zal Anke samen met dirigent Jan Verbogt en componist en Matthijs den Daas een onderzoeksproject starten waarbij het draait om de EWI, modulaire synthesizers en het prachtige Lohmanorgel uit de kerk van het Groningse Farmsum.

Agenda

16 juni 2024

The Voice of Joy - Lustrumconcert "Voices of Joy", Utrechtse Studenten Cantorij o.l.v. Fokko Oldenhuis - Nicolaïkerk, Utrecht - 15:00

14 juni 2024

The Voice of Joy (Premiere) - Lustrumconcert "Voices of Joy", Utrechtse Studenten Cantorij o.l.v. Fokko Oldenhuis - Dominicuskerk, Amsterdam - 20:15

19 maart 2023

Lamento - Transparant, Nederlands Studenten Kamerkoor en Boye Ingwersen (hammondorgel) o.l.v. Béni Csillag, Amsterdam, Dominicuskerk - 20:15

18 maart 2023

Lamento - Transparant, Nederlands Studenten Kamerkoor en Boye Ingwersen (hammondorgel) o.l.v. Béni Csillag, Utrecht, Geertekerk - 20:15

17 maart 2023

Lamento - Transparant, Nederlands Studenten Kamerkoor en Boye Ingwersen (hammondorgel) o.l.v. Béni Csillag, Den Haag, Paleiskerk 20:15

12 maart 2023

Lamento - Transparant, Nederlands Studenten Kamerkoor en Boye Ingwersen (hammondorgel) o.l.v. Béni Csillag, Groningen, Nieuwe Kerk - 15:30