Nieuw werk voor Ensemble Super Librum

August 2014

“Epitaaf voor Eelste Meyma”

In 2003 schreef Brouwer “Fri Fresa”, gebaseerd op Het oud-Friese lied ‘Thit was to there stunde’ afkomstig uit de 13de-eeuwse Hunsingo-Codex. Een gedicht over de succesvolle vrijheidsstrijd van de Friezen tegen de Saksen rond het jaar 800. Het bijzondere 12de-eeuwse Theophilus-orgel, dat werd gereconstrueerd door de Groninger orgelbouwer Winold van der Putten, speelde een belangrijke rol in deze compositie.

Dit jaar werkt Anke Brouwer opnieuw samen met Jankees Braaksma en Ensemble Super Librum.
Centraal in dit project met oude en nieuwe muziek staat Rudolf Agricola (afbeelding links), een 15e eeuwse Groninger, wereldberoemd als filosoof en humanist, maar in zijn tijd ook een gewaardeerd organist en componist.

Uitgangspunt voor de nieuwe compositie van Brouwer is een gedicht van Agricola, namelijk de prachtige epitaaf voor Eelste Meyma.
Eelste Meyma was een zeer vermogende, kinderloze dame die in de 15e eeuw op de borg Rasquert woonde (bij Baflo, waar Rudolf Agricola vandaan kwam). Waarschijnlijk heeft zij Agricola financieel ondersteund bij zijn studie in Pavia en Ferrara, Italië.

Onder andere wordt gespeeld op een uniek middeleeuws carillon. Dit carillon werd in 2006 voor ensemble Super Librum gebouwd door Simon Laudy van de Klokken- en kunstgieterij Reiderland , als aanvulling bij het middeleeuws orgel. Bij het vervaardigen van de 14 bronzen klokken, liet Laudy zich net als bij de bouw van het orgel, leiden door het traktaat van de Benedictijner monnik Theophilus uit de 11e eeuw. Het uiterlijk van orgel en de ombouw voor de klokken zijn gebaseerd op een afbeelding uit het Rutland Psalter, een middeleeuws psalmenboek van circa 1260.

Op 14 november a.s. zal Ensemble Super Librum “Epitaaf voor Eelste Meyma” uitvoeren in de Pepergasthuiskerk te Groningen. Tijdens dit feestelijke concert bij het afscheidssymposium van Prof. Dr. Wiebo Brouwer zullen ook andere werken rondom het thema Agricola klinken.

Recent Comments

No comments to show.